Friday, February 22, 2013

Kerabu Kacang Panjang



Bahan A

10 kacang panjang

1/2 kuntum bunga kantan
1 labu bawang besar-hiris
2 sudu makan kacang tanah-goreng dan di tumbuk kasar
4 biji limau kasturi-ambil jusnya
1/2 mangkuk kecil udang-di buang kulit dan di rebus
1 st gula
garam secukup rasa

Bahan B-di kisar kasar

10 biji cili api
2 biji cili merah
sedikit belacan

Caranya

Potong pendek dan rebus kacang panjang dengan sedikit garam hingga lembut..Kemudian toskan..Hiris bunga kantan halus-halus..Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata..Sedia di hidang..

*jangan lupa klik iklan ye kwn2..

Murtabak Maggie



Bahan-bahannya

1 paket maggie-di celur dan toskan
1 biji telur
beberapa tangkai cili padi-ikut kepedasan 
1 biji bawang besar-di hiris
1 paket perencah maggie

Caranya

Campurkan kesemua bahan tadi dan gaul rata..Kemudian letak bahan tadi atas kuali pan dan biar dalam 2 minit terbalikkan..Bila dah masak boleh makan dengan sos campur mayonis..

*kita boleh juga letak daging kisar/ayam kisar..terpulang atas kita ye kwn2..pssttt jangan lupa klik iklan dalam blog ni ye..tak kena bayaran lalink2 just klik jer..jazakallahukairan lalink2..

Saturday, February 2, 2013

Puding nangka



Bahan-bahannya

1 paket agar-agar stripe
1500ml air
2 helai daun pandan
300 gm gula pasir-saya kurangkan gula sbb guna nangka madu

Bahan-bahan A

6 ulas isi nangka-saya letak lebih
2 sm tepung kastard
1 biji telur
1 tin susu cair(+air jadikan 500 ml)
Bahan c

 6 ulas nangka-di dadu

Caranya

Masak agar-agar bersama 1500ml air dengan gula dan daun pandan..Kisar bahan A hingga hancur..Masukkan dalam agar-agar yang telah hancur dan kacau tanpa henti hingga mendidih..sebelum angkat masukkan potongan nangka yang telah di dadu..Tuang dalam bekas yang comel dan sejukkan..

Puding coklat nestum


Bahan-Bahan

-10gm agar-agar stripe
-60gm nestum [ lebih kurang 1 cawan ]
-2 sudu besar tepung kastrd
-2 biji telur gred A
- 1 sudu teh esen vanila
-200gm gula [ lebih kurang 1 cawan ]
-400gm air
-400gm susu cair [ 1 tin ]
-6 sudu makan milo + 3 sudu makan serbuk koko
-200gm air panas untuk bancuh milo dan serbuk koko





Cara-Cara

  1. Masak agar-agar dengan air dan gula hingga larut.
  2. Bancuh milo dan serbuk koko dengan air panas. Sejukkan. Kemudian satukan dengan susu cair, telur, tepung kastad dan esen vanila. Pukul dengan whisk hingga sebati dan tidak berketul.
  3. Kemudian masukan nestum dan kacau lagi.
  4. Masukkan adunan tersebut ke dalam larutan agar-agar. Kacau hingga kelihatan pekat.
  5. Tutup api dan tuang dalam loyang 7 x 7 yang telah dibasahkan dengan air terlebih dahulu.
  6. Sejukkan dan simpan dalam peti sejuk sebelum dipotong.