Wednesday, September 28, 2011

SAMBAL UDANG PETAI


SAMBAL UDANG PETAI

by Nik Norsyella Asyekin on Wednesday, 28 September 2011 at 15:10
2 labu bawang besar*
7 ulas bawang putih*
1 inci belacan*
(kisar bahan bertanda)
sedikit air asam jawa
4 sb cili kisar
garam,gula dan perasa
santan pekat 2 cawanudang
petai


caranya:

tumis bahan kisar iaitu bahan kisar bawang tu sehingga wangi..setelah itu masukkan cili kisar,garam,gula dan perasa..(ini cadangan ibu saya dr dulu kalau masak sambal biar masukkan garam gula sma awal2 supaya cili tu masak dengan betul)..kacau sehingga cili kite keluarkan minyak dan masak..kemudian masukkan air asam jawa,udang  kacau sehingga air udang itu keluar..masukkan pati santan..akhir sekali masukkan petai..jangan terlalu lama petai atas api kerana ianya akn lembik..saya masuk petai 4 minit je terus tutup api..


udang galah masak merah

udang galah masak merah



BAHANNYA
satu tangkai kulit kayu manis
dua kuntum bunga lawang
enam biji buah pelaga
daun pandan di simpul
(kesemua bahan ni utk menumis)
dua labu bawang besar*
tujuh ulas bawang putih*
satu inci halia*
(kisar bahan bertanda)
empat @ enam sb cili kisar
setengah cawan sos cili
dua keping asam gelugur
garam gula perasa
dua cwn pati santan
udang galah


caranya


tumis bahan menumis hingga naik bau kemudian masukkan bahan kisar>>setelah wangi masukkan pula cili kisar garam gula dan perasa>>setelah pecah minyak masukkan sos ciLI.kemudian masukkan pula udang dengan asam keping kacau hingga air udang keluar..akhir sekali masukkan pati santan..kacau hingga kuah agak pekat;.

IKAN KERISI GORENG


By Nik Norsyella Asyekin · 49 minutes ago
1 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih*
4 @ 6 sb cili kering kisar
(sma bahan ni di blender sekali)
garam
6 ekor ikan kerisi

caranya

ikan kerisi yang telah di basuhkan di perap bersama ke semua bahan2..semasa hendak menggoreng letak asam keping dalam sekeping 2..dan boleh lah goreng setelah minyak panas..

apam bakar

apam bakar










350 gram tepung gandum
180 gram gula kastor
3 biji telur
1/2 sb serbuk penaik
1 sb ovallet
170ml air1/2 sk esen vanilla
sedikit pewarna pilihan


caranya

panaskan oven pd suhu 170 darjah celcius siapkn loyang dengan sapu marjerin @ alas dengan kertas minyak pukul telur bersama gula air ovallet esen selama sepuluh minit kemudian masukkn tepung bersama serbuk penaik yang telah di ayak bersama dan pukul lagi satu hingga dua minit bahagi kepada dua bahagian dan letak warna kesukaan masing masing tuang bahagian pertama dan kemudian bahagia kedua secara rendah dan perlahan lahan supaya tidak bercampur warnanya bakar hingga masak untuk kukus boleh di kukus apam ni hingga masak